Průměrný počet branek: GL 2009-2012

Následující jednoduché zobrazení průměrného počtu vstřelených/obdržených gólů na tým přináší zajimavé srovnání rozdílné efektivity jednotlivých týmů na domácím a venkovním hřišti. Data zachycují všechna utkání z posledních 3 ročníků Gambrinus ligy (719 utkání; do analýzy nebylo zahrnuto kontumované utkání mezi Bohemians 1905 a Bohemians Praha z 10.04.2010). Data pochází z webu eurofotbal.cz.

Průměrný počet vstřelených gólů na domácím hřišti

Na domácím hřišti byla výrazně nejnebezpečnější Viktoria Plzeň. Její průměr 2.33 vstřelených branek na zápas je opravdu úctyhodný. Navíc za poslední 3 ročníky Plzeň nedokázala doma vstřelit gól pouze ve 4 případech (01.03.2010 Baník Ostrava, 24.04.2010 České Budějovice, 29.08.2011 Sparta Praha, 11.03.2012 Sigma Olomouc).

Průměrný počet vstřelených gólů na domácím hřišti

Průměrný počet vstřelených gólů na venkonvním hřišti

Při venkovních utkáních už je čelo tabulky vyrovnanější. Někoho možná překvapí na špici FK Jablonec (1.55), před kterým se s lepším průměrem umístili pouze šampióni z let 2010 Sparta Praha a 2011 Viktoria Plzeň (shodný počet 73 branek ve 45 utkáních).

Průměrný počet vstřelených gólů na venkonvním hřišti

Průměrný počet obdržených gólů na domácím hřišti

Nejpevnější defenzivou na domácí půdě za poslední 3 roky se může pochlubit Sparta Praha. Průměr tlačí dolů zejména fenomenální obranné výkony z ročníku 2009/10, kdy Sparťané obdrželi doma v patnácti zápasech pouhé 3 branky. Celkem kontrast s třígolovými nadílkami na Letné od Slovanu Liberec a FKMB v posledním ročníku 2011/12.

Průměrný počet obdržených gólů na domácím hřišti

Průměrný počet obdržených gólů na venkovním hřišti

I v tomto ohledu opět dominuje obrana Sparty Praha, následuje Viktoria Plzeň. Naopak důkazem, že bez kvalitní defenzivy se v nejvyšší soutěži udržíte jen stěží, je trojice na opačném konci FK Ústí nad Labem, Bohemians Praha a Viktoria Žižkov, jejichž působení v první lize bylo také pouze přechodné.

Průměrný počet obdržených gólů na venkovním hřišti

[important title=”Zdrojová data a kódy”]
Chceme s vámi data a postupy sdílet, proto budeme ke každému článku dávat veškeré zdroje k dispozici.

  • Kompletní výsledky posledních 3 ročníků Gambrinus ligy ve formátu CSV.
  • Krátký R skript, který data načte a vytvoří 4 zmíněné grafy.

Napadá vás lepší postup? Neváhejte a napište nám na Twitter @GoloveParametry.
[/important]