Finále Euro 2012

Dnes večer se uskuteční finále ME 2012 mezi Španělskem a Itálií. Tým La Roja čekal ve finále skoro každý, zase tak přesvědčivá jízda to ovšem nebyla. Zato s Italy se ve finále moc nepočítalo, a to z nejrůznějších důvodů (zpackaná příprava, korupční skandál, těžký los). Nicméně Italové se semkli a dnes se Španělům pokusí zabránit vstoupit do historie třetím vítězstvím na velkém turnaji v řadě.

Vasilis Nikolaou se na webu http://www.significancemagazine.org/ pokusil o predikci finálového vítěze podle modelu, který si už před samotným EURO 2012 vytvořil a jenž po celou dobu turnaje využíval. Autorem tohoto modelu je M. J. Maher (1982, Modelling Association Football Scores). Tento model se běžně používá, ačkoliv se mu někdy vyčítá, že se spíše hodí pro dlouhodobé soutěže (ligové ročníky) než pro turnaje typu EURO nebo MS. Vasilis Nikolaou na základě svého modelu dochází k závěru, že nejpravděpodobněji se bude rozhodovat v prodloužení (53.95 %). Pokud má však určit vítěze, bude jím Španělsko, jehož odhad pravděpodobnosti vítězství (30.38 %) je přibližně dvojnásobně větší než v případě Itálie (15.67 %).

Zajímavější je pohled na graf pravděpodobnosti počtu vstřelených branek pro oba týmy.

(Vasilis Nikolaou, significancemagazine.org)

Ten bohužel naznačuje, že bezbranková remíza je nejpravděpodobnějším scénářem. Španělé mají o něco výší pravděpodobnost, že vstřelí 1, případně 2 góly. Odhadovaná pravděpodobnost, že tým Španělska vyhraje právě o jeden gól je 22 %, zatímco opačný scénář je odhadován pouze na 12 %.

 

Také bych rád upozornil na velmi povedenou vizualizaci Castrol Edge UEFA Euro Winner Calculator z dílny Castrol Football. Ta už před šampionátem postavila Španělsko do role jasného favorita.

(Castrol Football, http://www.castrolfootball.com/)

Tak se nechejme dnes večer překvapit.